Které rostliny jsou nejlepší pro sušení a jak je správně sušit

Sušení rostlin je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost květin, listů a dalších přírodních materiálů. Sušené květiny a listy mohou být využity jako dekorace nebo jako suroviny pro různé umělecké projekty. Nicméně, ne všechny rostliny jsou vhodné k sušení. V tomto článku Vám ukážeme, které rostliny jsou nejlepší pro sušení a jak je správně sušit.

Nejlepší rostliny pro sušení

Všechny druhy rostlin lze teoreticky sušit, ale některé jsou k tomu více vhodné než jiné. Následující rostliny jsou nejlepší pro sušení:

  1. Levandule - Levandule je nejen krásná rostlina, ale také se snadno suší a má příjemnou vůni.

  2. Eukalyptus - Eukalyptus má krásné listy a také výraznou vůni. Suší se rychle a snadno.

  3. Rozmarýn - Rozmarýn má výraznou chuť a vůni a je snadno sušitelný.

  4. Růže - Sušené růže jsou oblíbené jako dekorace. Sušení trvá déle, ale výsledek stojí za to.

  5. Slunečnice - Sušené slunečnice jsou skvělé pro výrobu aranžmá a jsou snadno sušitelné.

Hledáte li např. věnce na dveře které obsahují květy levandule, můžete využít náš filtr použitých květů v kategorii i věnce i v kategorii dekorace. Odklad na věnce s levandulí ZDE:

Jak sušit rostliny

 

Některé rostlinou je složitější vypěstovat natož usušit. Podívejte se na naši nabídku sušiny ZDE:

 

Nyní se podívejme na to, jak správně sušit rostliny:

    1. Vyberte si zdravé rostliny - Zdravé rostliny budou lépe odolávat procesu sušení a výsledný produkt bude kvalitnější.

    2. Sušte rostliny co nejdříve - Čím rychleji sušíte rostliny po sklizni, tím více zachovají svůj přirozený vzhled.

    3. Zvolte vhodné místo pro sušení - Rostliny sušte na suchém a stinném místě s dobrým prouděním vzduchu. Většinou se suší na roštech nebo ve svazcích.

    4. Sbírejte rostliny v menších svazcích - Menší svazky rostlin se suší rychleji a rovnoměrněji.

    5. Připravte svazky rostlin - Odstraňte listy a květy na spodních 5 až 10 centimetrech stonku. Pokud sušíte větve, odstraňte listy a větve, které by mohly blokovat proudění vzduchu.
    6. Svazky rostlin zavěste nebo uložte na rošty - Můžete je zavěsit na provaze nebo je položit na rošt. Ujistěte se, že rostliny nejsou příliš blízko u sebe, aby se vzduch mohl volně pohybovat.

       

    7. Kontrolujte průběh sušení - Rostliny by měly být sušeny rovnoměrně a pravidelně se kontrolují, zda nedochází k rozkladu nebo plísním. Pokud najdete poškozené rostliny, okamžitě je vyjměte ze svazku.

    8. Uchovávejte sušené rostliny v suchu - Po dokončení sušení sušené rostliny uchovávejte v suchém a temném prostředí, aby nedocházelo k přímému slunečnímu záření.

 

V závěru je třeba dodat, že sušení rostlin je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost přírodních materiálů a získat krásné dekorace pro váš domov nebo zahrádku. Mějte však na paměti, že ne všechny rostliny jsou vhodné k sušení a že je třeba dodržovat správnou techniku sušení, aby byl výsledný produkt kvalitní a krásný.