Jak si vyrobit vlastní korpus na věnec?

Vyrobit si doma základ na věnec je snadné a zábavné. Můžete si tímto způsobem vytvořit základ na věnec přesně podle svých představ a potřeb. Potřebujete jen pár věcí: proutí, nůžky a trochu trpělivosti.

Jak začít s výrobou korpusu věnce?

Nejprve si zvolte vhodný materiál. K výrobě korpusu na věnec můžete použít proutí, révu nebo jiné popínavé rostliny. Také se hodí pružné větvičky stromů nebo keřů, například vrba. Záleží na vás, jaký materiál si zvolíte. Každý materiál má své vlastnosti a různou pružnost, takže si před výrobou vyzkoušejte, jak se s ním pracuje.

Některé větve je nutné zbavit trnů nebo kůry. Vyhnete se tak zranění a náchylnosti na plíseň.

Jednoduchý základ na věnec

Nejjednodušší způsob, jak si vyrobit základ na věnec, je z jednoho delšího šlahounu. Stačí ho stočit do kruhu a konce dokonale omotat a zajistit. Pokud je třeba, můžete konce prutů zajistit nebo celý základ omotat vázacím drátem, aby držel lépe. Tento základ je vhodný pro drobnější věnečky.

Proutěný korpus na věnec

Pokud chcete vytvořit větší a stabilnější základ, můžete si vyrobit proutěný korpus. Práci začněte jedním dlouhým prutem. Jeho konce omotáme kolem sebe stejně jako u jednoduchého základu. Potom postupně zvětšujeme objem korpusu tak, že přidáváme další a další pruty a postupně jimi omotáváme a připlétáme je k základnímu kruhu. Nový proutek vždy zastrčíme do mezírky mezi již stočenými pruty a pokračujeme v omotávání. Stejným způsobem zastrčíme po omotání i druhý konec.

Jakmile cítíte, že je věnec stabilní, můžete jej tvarovat do přesného kruhu. Proutěný korpus je větší a masivnější než jednoduchý základ, a proto je vhodnější pro větší věnce.

Mezi naše nejoblíbenější patři břízové proutí. Je to přírodní materiál s kterým se výborně pracuje. Podívejte se na naše věnce na dveře z břízového proutí pro inspiraci zde:

Pokud věnec nesvážete pomocí drátu, může ho pnutí během vysoušení zničit.

Další možnosti výroby korpusů na věnce

Základy na věnce můžete vyrobit také ze slámy, drátu či papíru. Každý materiál má své vlastnosti a způsob, jakým se s ním pracuje, takže si před výrobou zkontrolujte, zda máte vhodný materiál.

Slámou se dají vytvářet hezké a rustikální základy na věnce. Stačí si vybrat několik stébel a stočit je do kruhu, případně je omotat kolem sebe nebo podvázat. Sláma je jemnější než proutí, takže je třeba dávat pozor, aby základ nebyl příliš křehký.

Z drátu lze vytvořit velmi pevný základ na věnec. K tomu potřebujete drátový rám, který můžete vytvořit z kovových drátů a omotat ho textilní páskou. Potom můžete na drátový rám připevnit různé dekorace, jako jsou květiny, listy, suché rostliny nebo stuhy.

Pokud máte rádi papírové dekorace, můžete si vyrobit základ na věnec z papíru. Potřebujete na to silnější papír nebo karton, který rozstříháte na proužky. Tyto proužky stočte do kruhu a lepte je lepidlem na sebe. Pokud chcete, můžete na papírový základ přilepit další papírové dekorace.

Základ na věnec je důležitým prvkem při tvorbě věnce. Můžete si ho snadno vyrobit doma z různých materiálů. Při výrobě základu se nebojte experimentovat a zkoušet různé techniky. Vaše výsledky budou jistě krásné a originální.

Kde koupit korpusy věnců a 

komponenty na výrobu věnců?

Navštivte naši kategorii výrobní materiál a pomocí filtru vyhledejte vše co potřebujete.